To metoda filtracji przy użyciu membran porowatych. Pory w membranach do mikrofiltracji są względnie duże (0,2–10 μm). Przy niewielkim ciśnieniu (0,1–0,3 MPa) przepływ jest duży i wynosi od kilku do kilkunastu m³/(m²·h).
To metoda filtracji przy użyciu membran porowatych. Pory w membranach do mikrofiltracji są względnie duże (0,2–10 μm). Przy niewielkim ciśnieniu (0,1–0,3 MPa) przepływ jest duży i wynosi od kilku do kilkunastu m³/(m²·h).
Mikrofiltracja wykorzystywana jest do sterylizacji np. pożywek i piwa. Przy wytwarzaniu piwa mikkrofiltracja jest procesem zastępującym pasteryzację. Dzięki temu możliwe jest produkowanie piwa niepasteryzowanego o dłuższej przydatności do spożycia, nawet do kilku miesięcy.
Mikrofiltracja umożliwia filtrację sterylną mleka i solanki oraz oczyszczanie roztworów z zawiesin alternatywnie do takich metod jak wytrącanie czy odwirowanie. Efekt końcowy mikrofiltracji to np. mleko pasteryzowane o cechach zbliżonych do mleka krowiego.