logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61
Obrazek

To metoda filtracji przy użyciu membran porowatych. Pory w membranach do mikrofiltracji są względnie duże (0,2–10 μm). Przy niewielkim ciśnieniu (0,1–0,3 MPa) przepływ jest duży i wynosi od kilku do kilkunastu m³/(m²·h).

MIKROFILTRACJA – DO CZEGO MOŻE POSŁUŻYĆ?

  • Produkcja piwa

Mikrofiltracja wykorzystywana jest do sterylizacji np. pożywek i piwa. Przy wytwarzaniu piwa mikkrofiltracja jest procesem zastępującym pasteryzację. Dzięki temu możliwe jest produkowanie piwa niepasteryzowanego o dłuższej przydatności do spożycia, nawet do kilku miesięcy.

  • Zamiast wirowania i wytrącania

Mikrofiltracja umożliwia filtrację sterylną mleka i solanki oraz oczyszczanie roztworów z zawiesin alternatywnie do takich metod jak wytrącanie czy odwirowanie. Efekt końcowy mikrofiltracji to np. mleko pasteryzowane o cechach zbliżonych do mleka krowiego.