logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61
Obrazek

Nanofiltracja

Nanofiltracja to proces filtracji, który wykorzystuje różnicę ciśnień pomiędzy dwiema stronami membrany. Zastosowanie membran z porami o wielkości mniejszej niż 2 nanometry efektywnie separuje oraz usuwa substancje organiczne z przetwarzanych roztworów. Wysoka wytrzymałość oraz neutralność w stosunku do filtratów zapewnia powstanie produktu końcowego najwyższej jakości.

Nanofiltracja posiada cechy odwróconej osmozy oraz ultrafiltracji – gwarantując tym samym skuteczne oraz sprawne oczyszczanie. Jest to proces przyjazny środowisku, nie wymaga bowiem użycia szkodliwych środków chemicznych.

Nanofiltracja – uzdatnianie wody i przemysł spożywczy

Nanofiltracja wykorzystywana jest m.in. w procesach oczyszczania wody. Zastosowanie tej metody umożliwia zmiękczenie, dekoloryzację lub dekarbonizację wody. Ponadto – pomaga w uzdatnianiu np. wody chłodniczej, usuwaniu azotanów lub w recyklingu wody zanieczyszczonej w pralniach.

Jej zastosowanie popularne jest także w oczyszczalniach ścieków – gdzie, dzięki usuwaniu metali ciężkich, pozwala wyeliminować 99,9% zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Nanofiltracja w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest m.in. do zagęszczania serwatki, soków oraz permeatów. Zarówno pozyskany permeat, jak i koncentrat z powodzeniem może być stosowany dalej w procesach technologicznych, wykorzystywanych zarówno w branży spożywczej, jak i mleczarskiej.