Należy do:
+48 (61) 285 38 61

Odwrócona osmoza umożliwia zagęszczanie produktu czyli usunięcie z produktu spożywczego części wody. Powoduje to utrwalenie żywności i wzrost udziału suchej masy w produkcie. Zmniejsza jego masę i przez to redukuje koszty transportu, magazynowania i dystrybucji.

ODWRÓCONA OSMOZA - JAK PRZEBIEGA?

  • Odwrócona osmoza to proces wymuszonego rozprzestrzenianie się cząstek przez membranę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu. Odwrócona osmoza zachodzi w kierunku od roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym.
  • Odwrócona osmoza jest wywoływana zastosowaniem w membranie ciśnienia o większej wartości i skierowanego przeciwnie niż ciśnienie naturalnie występujące w układzie. Zaletą metody jest małe zużycie energii wymaganej do przeprowadzenia procesu.