Nanofiltracja

Nanofiltracja

Nanofiltracja to proces filtracji membranowej, w której wykorzystuje się różnicę ciśnień pomiędzy dwiema stronami membrany o porach mniejszych niż 2 nanometry. Proces nanofiltracji jest prowadzony  pod ciśnieniem ok. 10–30 bar.

>>> DEMINERALIZACJA WODY, MLEKA, SERWATKI >>> WODA, SERWATKA, MLEKO

>>> RO – odwrócona osmoza >>>Odrzucenie soli 90-99.5%

>>> USUWANIE ALKOHOLU >>> PIWO, WINO

>>> ZAGĘSZCZANIE >>> BIAŁKA, SOKI OWOCOWE, KAWA, BARWNIKI, ENZYMY

>>> ZAGĘSZCZANIE >>> MLEKO, SERWATKA

NANOFILTRACJA – DO CZEGO MOŻE POSŁUŻYĆ ?

  • Uzdatnianie wody produkcyjnej, oczyszczanie ścieków

Nanofiltracja jest wykorzystywana do uzdatniania wody wykorzystywanej w procesach produkcyjnych, gdzie niezbędne jest częściowe odsalanie wody, jej dekarbonizacja czy zmiękczanie. Dzięki temu możliwe jest uzdatnianie np. wody chłodniczej, czy odzysk wody lub surowców bezpośrednio z wody poprodukcyjnej. Nanofiltracja jest również nieoceniona przy oczyszczaniu ścieków. Odpowiedni rodzaj zastosowanych membran w nanofiltracji pozwala kształtować skład oczyszczanej wody w szerokim zakresie. Pozwala to wyeliminować 99,9% zanieczyszczeń mikrobiologicznych. W wyniku nanofiltracji powstaje zatem czysta woda i koncentrat, który stanowi około 5-15% ilości wody oczyszczanej. Jest to niezwykle ekonomiczne rozwiązanie z uwagi na deficyt i koszt wody, która może być ponownie zawrócona do procesu produkcyjnego i użyta wiele razy.

  • Zagęszczanie serwatki słodkiej i kwaśnej

Główna zasada działania procesu opiera się na rozdziale strumienia produktu podawanego, jak np. mleko, serwatka (zarówno kwaśna i słodka), soki na strumień koncentratu (retentatu) oraz permeatu. Zarówno pozyskany permeat, jak i koncentrat z powodzeniem może być stosowany dalej w procesach technologicznych wykorzystywanych zarówno w przemyśle mleczarskim, jak i spożywczym.

Attachments