Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza umożliwia zagęszczanie produktu czyli usunięcie z produktu spożywczego części wody. Powoduje to utrwalenie żywności i wzrost udziału suchej masy w produkcie. Zmniejsza jego masę i przez to redukuje koszty transportu, magazynowania i dystrybucji.

ODWRÓCONA OSMOZA - JAK PRZEBIEGA ?

  • Odwrócona osmoza to proces wymuszonego rozprzestrzenianie się cząstek przez membranę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu. Odwrócona osmoza zachodzi w kierunku od roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym.
  • Odwrócona osmoza jest wywoływana zastosowaniem w membranie ciśnienia o większej wartości i skierowanego przeciwnie niż ciśnienie naturalnie występujące w układzie. Zaletą metody jest małe zużycie energii wymaganej do przeprowadzenia procesu.

ODWRÓCONA OSMOZA – DO CZEGO MOŻE POSŁUŻYĆ ?

  • Odsalanie wody morskiej na poziomie 95-99%.
  • Oczyszczanie i zatężanie ścieków przemysłowych.
  • Odzyskiwanie wody oraz pożądanych substancji ze ścieków.
  • Zagęszczanie mleka wykorzystywane np. w produkcji lodów.
  • Zagęszczanie serwatki.
  • Oczyszczanie wody z płukania, tzw. białej wody.