logo Należy do: logo2
+48 61 285 38 61
Obrazek

Ultrafiltracja

Ultrafiltracja to proces, który polega na usuwaniu mikroorganizmów, wirusów oraz innych niepożądanych ciał stałych podczas obróbki. Ze względu na rodzaj przetwarzanego produktu, wyróżnia się ultrafiltrację mleka lub wody. Do jej przeprowadzenia wykorzystywane są membrany wyposażone w pory o rozmiarach zbliżonych do pojedynczej cząsteczki. Ze względu na rodzaj.

Siłą, dzięki której możliwe jest oddzielanie poszczególnych frakcji cząstek i zapewnienie ciągłości trwania całego procesu jest wysokie ciśnienie hydrauliczne roztworu rozdzielanego.
Podobnym rodzajem filtracji, różniącym się jednak rozmiarem porów (mniejszy niż 2 nanometry), jest nanofiltracja.

Ultrafiltracja w przemyśle spożywczym

Ultrafiltracja to metoda wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, takich, jak:

  • produkcja lodów – dzięki ultrafiltracji następuje zwężenie stężenia białka, które wydłuża okres przechowywania lodów,
  • produkcja sera – stosowana jest w produkcji sera mascarpone bądź feta, usuwając szkodliwe mikroorganizmy oraz wpływając na odpowiednią konsystencję, smak oraz zapach produktu końcowego,
  • uzdatnianie wody pitnej – ultrafiltracja wody to całkowicie zautomatyzowany proces służący do skutecznego oczyszczania,
  • demineralizacja i zagęszczenie serwatki – jest alternatywną metodą obróbki serwatki – zarówno kwaśnej, jak i słodkiej,
  • standaryzacja zawartości białka i kazeiny w mleku – ultrafiltracja wspomaga technologię produkcji twarogów, napojów mlecznych oraz serów,
  • produkcja koncentratu białka serwatkowego (WPC) i izolatów białka serwatkowego (WPI) – proces ten wykorzystywany jest do produkcji białka serwatkowego, a także koncentratu oraz izolatu białka serwatkowego, które stanowią istotny składnik produktów specjalistycznych (głównie przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie),
  • produkcja MPC i MPI – koncentrat białek mlecznych (MPC) i izolat białek mlecznych (MPI) to bardzo cenne dodatki stosowane w produkcji napojów i batonów wysokobiałkowych, a także produktów spożywczych dla dzieci, takich jak jogurty i sery,
  • produkcja żelatyny – ultrafiltracja wykorzystywana jest jako początkowy etap procesu wytwarzania żelatyny.