logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61
Obrazek

Zagęszczanie mleka

Zagęszczanie mleka to proces, który pozwala uzyskać gęstą postać gotowego produktu. W tym celu wykorzystywane są wyparki, czyli urządzenia, które oddzielając substancje lotne od osadów, prowadzą do odparowania wody.

Wyparka, tuż obok zagęszczania mleka,  może być wykorzystywana w przemyśle spożywczym – owocowym oraz warzywnym – w którym z kolei pozwala na szybką i efektywną produkcję dżemów, marmolad, a nawet soków lub koncentratów.

Nowoczesne urządzenia tego typu cechują się wysoką jakością wykonania – co więcej – pozwalają także na obniżenie kosztów eksploatacyjnych produkcji, zachowując najwyższą jakość wyrobu końcowego.

Zagęszczanie serwatki

Podobnie jak w przypadku mleka – zagęszczanie serwatki odbywa się w procesie całkowicie zautomatyzowanym, z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych. W tym przypadku przeprowadzana jest metoda krystalizacji koncentratu – czyli krystalizacja serwatki – która polega na schładzaniu produktu w określonym tempie, z wykorzystaniem specjalnych zbiorników.

Zagęszczenie serwatki przeprowadzone w ten sposób zapobiega zbrylaniu się wyrobu w momencie przechowywania oraz transportu.

Innymi metodami, które pozwalają na zagęszczanie serwatki, jest ultrafiltracja – czyli proces filtracji, który przebiega przy zastosowaniu membran z porami wielkości cząsteczek – odwrócona osmoza lub nanofiltracja.

Oferowane przez nas urządzenia cechują się wyjątkową wytrzymałością oraz całkowitym bezpieczeństwem eksploatacji. Spełniając wszystkie, nawet najbardziej rygorystyczne wymagania sanitarne oraz wpływają na wysoką jakość produktu końcowego obróbki.