logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61

Czym są izobaty białek serwatkowych?

Białko jest jednym z trzech głównych składników pokarmowych, potrzebnych do funkcjonowania każdego organizmu. Pełni funkcje budulcową dla organizmu, wpływa na utrzymanie odpowiedniego pH w naszym ciele. Ze względu na jego pochodzenie, możemy wyróżnić dwa źródła białka: roślinne i zwierzęce. Białko zwierzęce zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie może sam sobie wytworzyć. W sytuacji gdy mamy dużo ruchu, lub chcemy przybrać na masie mięśniowej, powinno się wprowadzić do swojej diety większą ilość białka. Może być to trochę problematyczne, dlatego warto rozważyć suplementację izolatem białek serwatkowych. 

Czym jest izolat białek serwatkowych i jak powstaje?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów odżywek białkowych. Ze względu na ilość białka serwatkowego zawartego w gotowym produkcie, możemy wyróżnić:

  • Koncentraty,
  • Izolaty,
  • Hydrolizaty.

Koncentraty zawierają w sobie od 30 do 80% białka,  a izolaty muszą zawierać minimum 80% tego składnika. Hydrolizaty trochę różnią się od pozostałych produktów białkowych, przeznaczone są głównie do żywienia początkowego niemowląt. Izolaty białkowe są środkami spożywczymi o znikomej ilości tłuszczy i węglowodanów, w tym również laktozy. Dzięki temu jest to świetny środek do suplementacji białka dla osób z nietolerancją laktozy. Charakteryzują się szybką i łatwą strawnością. Powstaje z mleka po procesie pasteryzacji. Zostaje ono poddane filtracji, której produktem są ser i serwatka. Pozyskana w ten sposób serwatka poddawana jest jednemu z trzech procesów, jakimi są: wymiana jonowa, mikrofiltracja i mikrofiltracja krzyżowa. Wymiana jonowa jest procesem, w którym za pomocą ładunku elektrycznego, kwasu solnego i wodorotlenku sodu oddziela się białka od pozostałych składników mleka. Jest to metoda skuteczna, jednak rzadko stosowana przy produkcji izolatów białkowych. Za pomocą mikrofiltracji można otrzymać produkt o wartości białka nawet powyżej 85%. Ilość białka jest zależna od ilości procesów filtracji, jakim poddawana jest serwatka. Mikrofiltracja krzyżowa pozwala na wytworzenie białka z ograniczeniem ich utraty. Jest to możliwe dzięki obniżeniu temperatury podczas procesu. Sam proces filtracji pozwala na uzyskanie koncentratu białek serwatkowych. Aby wyprodukować izolat, produkt należy poddać dodatkowej mikrofiltracji. Dzięki temu stężenie białka w finalnej substancji może dochodzić do 90%. W gotowym izolacie jest równieć wyższa zawartość wapnia, a obniżona zawartość sodu. Aby nadać izolatowi formę proszku, po mikrofiltracji poddaje się go suszeniu.