Demineralizacja mleka
Demineralizacja mleka polega na usunięciu z produktu związków mineralnych z wykorzystaniem technologii membranowych. W zależności od oczekiwań względem końcowego wyrobu, wykorzystuje się do tego m.in.:
- elektrodializę,
- mikrofiltrację,
- ultrafiltrację,
- nanofiltrację.
Z mleka powstaje wówczas demineralizowana serwatka, której szerokie zastosowanie zauważyć można zarówno w branży spożywczej – ogólnej – jak i w specjalistycznych preparatach przeznaczonych dla konkretnych grup konsumenckich.
Demineralizacja mleka i serwatki w przemyśle mleczarkism
Demineralizacja serwatki to proces, który pozwala na uzyskanie produktu bogatego w białko. Gotowy wyrób jest idealną alternatywą dla tradycyjnego mleka – wykorzystywany jest w produkcji mleka dla niemowląt, pozwalając tym samym na stworzenie kompozycji, która podobna jest mleku matki. Dzięki swojej specyfikacji, przechowywanie produktu może odbywać się nawet w trudnych warunkach. Ponadto – tzw. serwatka dietetyczna popularna jest także wśród osób aktywnych fizycznie, pomagając w budowie masy mięśniowej. Inne, bardziej powszechne, zastosowania tego produktu to przede wszystkim produkcja czekolady oraz ciast.
Wyróżnia się także metodę demineralizacji permeatów, czyli odbiałczonej serwatki w proszku, która z kolei bogata jest w laktozę oraz sole mineralne.