logo Należy do: logo2
+48 61 285 38 61

Gdzie ma zastosowanie koncentrat białek serwatkowych?

Koncentrat białek serwatkowych WPC to jedna z najchętniej wybieranych odżywek białkowych przez sportowców. Jest to substancja będąca pełnowartościowym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego pozyskiwana z serwatki mlecznej o profilu zbliżonym do białka ludzkiego. Jakie znajduje zastosowanie?

Powstawanie białka serwatkowego

Białko serwatkowe jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji sera. Jest to białko pochodzenia zwierzęcego otrzymywane z serwatki w procesie technologicznymultrafiltracji umożliwiającej wyizolowanie z serwatki białek, które ostatecznie zostają sproszkowane. W ten sposób powstaje odżywka białkowa, do której dodawane są aromaty, barwniki, substancje słodzące i zagęszczające oraz stabilizatory. W efekcie otrzymujemy produkt wykorzystywany jako suplementacja w diecie sportowców.

Suplementacja białka serwatkowego w diecie sportowca

Białko serwatkowe wybierane jest przez większość sportowców. Jest to spowodowane faktem, iż posiada jedną z najwyższych wartości odżywczych wśród białek. Jest bogatym źródłem aminokwasów rozgałęzionych jak leucyna, walina oraz izoleucyna odpowiadających za regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizyczny. Ponadto białko serwatkowe jest łatwo przyswajalne, nie zakłóca procesu trawienia i jest szybko absorbowane przez przewód pokarmowy. Niewątpliwą zaletą preparatu jest możliwość szybkiego rozpuszczenia proszku w wodzie lub mleku, dzięki czemu można go spożyć praktycznie wszędzie i zaraz po wysiłku fizycznym. Białko serwatkowe ma właściwości anaboliczne oraz antykatabolityczne co oznacza, że powinno stanowić uzupełnienie diety, a nie jej podstawę.

Skutki uboczne

Czyste białko serwatkowe nie jest szkodliwe dla organizmu człowieka. Inaczej jest w przypadku stosowania preparatu wzbogaconego o aromaty i substancje słodzące, które mogą wpływać na obciążenie przewodu pokarmowego oraz powodować biegunki lub dyskomfort.