logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61

Gdzie stosuje się membrany ceramiczne?

Membrany ceramiczne cechują się dużą wytrzymałością na wysokie temperatury, ekstremalne wartości pH i wysokie ciśnienia transmembranowe (do 1 MPa) bez obawy, że się zniszczą. Dzięki różnorodności rozwiązań stosowanych podczas ich produkcji, na rynku dostępne są membrany o różnej powierzchni filtracyjnej, czy też z różnymi rodzajami przyłączy: klamrowymi, szczękowymi oraz kołnierzowymi. Dziś podpowiemy Wam, gdzie znalazły zastosowanie te niesamowite pod każdym względem membrany?

Czym membrany ceramiczne różnią się od polimerowych?

Membrany ceramiczne zapewniają stabilność procesu, dostępność membran, niskie wymagania oczyszczania wstępnego, a także minimalną potrzebę utrzymywania i konserwacji systemu, czego nie można powiedzieć o membranach polimerowych. W wielu branżach zastosowanie membran organicznych nie jest możliwe ze względu na ich słabszą konstrukcję, niską odporność na odczyny środowiska, utlenianie czy też hydrofobowość polimeru. Z tego względu wszędzie tam, gdzie membrana będzie mieć kontakt ze zmiennymi warunkami pracy, warto użyć membran ceramicznych.

Gdzie stosowane są membrany ceramiczne?

Biorąc pod uwagę różnorodność typów membran ceramicznych, mają one zastosowanie w różnych branżach. Mowa tu o takich gałęziach przemysłu jak biotechnologia i przemysł farmaceutyczny, mleczarski, spożywczy, czy przy systemach oczyszczania wody. Stosuje się je wszędzie tam, gdzie wymagane jest selektywne oddzielenie ze strumieni cieczy, zawierających substancje agresywne jak np. rozpuszczalniki.

Dokładniej przyglądając się ich wykorzystaniu np. w przemyśle chemicznym, można wydzielić ich użycie do separacji produktu i oczyszczania, koncentracji zawiesin polimerowych i roztworów wodorotlenków metali, separacji katalizatorów, odzyskiwania farb i tuszy, odsalania. Ważnym obszarem zastosowań jest przemysł spożywczy, w przypadku np. mikrofiltracji cieczy, która zapewnia usunięcie bakterii i innych zanieczyszczeń z takich płynów jak mleko czy woda na poziomie 99,5%-99,9%. Są one polecane do klarowania piwa i soków, ich koncentracji czy też sterylizacji mleka i serwatki wraz z jej odsalaniem.