logo Należy do: logo2
+48 61 285 38 61

Kto i jak może stosować izobat białka serwatkowego?

Osoby regularnie uprawiające sport, muszą przykładać dużą wagę do swojej diety. Wysiłek sprawia, że codzienne zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki odżywcze może ulec zmianie. Ćwiczenia pozwalają czuć się lepiej, zrzucić zbędne kilogramy, a także wyrzeźbić mięśnie. W celu ich zbudowania trzeba w diecie zadbać o odpowiednią ilość białka. W przypadku, kiedy nie można go wyciągnąć ze swojego jadłospisu, warto sięgnąć po odżywki z izolatu białka serwatkowego. Dlaczego?

Izolat białka serwatkowego – czemu warto po niego sięgnąć?

Izolat białka serwatkowego powstaje w procesie filtracji serwatki z przepływem krzyżowym, dlatego wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, cukru oraz laktozy. Za to w swoim składzie ma dużo białka, więc dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Po izolat zazwyczaj sięgają osoby, które regularnie uprawiają sport, ponieważ pomaga on budować mięśnie, a także przyśpiesza procesy regeneracyjne. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości protein w szybki sposób, jest ważne, szczególnie jeśli nie ma się czasu na gotowanie. Zaletą odżywek z izolatorem białka serwatkowego jest fakt, że są one dostępne w różnych smakach. Proszek wystarczy wymieszać z wodą lub z mlekiem, by stworzyć pełnowartościowego shake’a lub smaczną polewę idealną do deserów.

Aby określić ilość potrzebnego białka serwatkowego, trzeba wziąć pod uwagę dzienne zapotrzebowanie na białko, rodzaj aktywności, a także to, ile wyciąga się protein z menu. Zazwyczaj dzienne zapotrzebowanie wynosi około 25 do 30 gramów odżywki po 3 razy na dobę. Tego rodzaju białko można spożyć przed treningiem, jeśli komuś zależy na tym, aby odżywić organizm lub zaraz po nim w celu przyśpieszenia regeneracji mięśni. Wśród plusów tego źródła protein warto wymienić to, że jest ono lekkostrawne i szybko się wchłania, dzięki czemu aminokwasy szybko wędrują do krwiobiegu. To również dobry wybór dla osób stawiających na produkty z czystym składem, ponieważ dostarczają one aż 90% białka.