logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61

Na czym polega mikrofiltracja membranowa?

Podstawą funkcjonowania wielu firm zajmujących się przemysłem spożywczym, mleczarskim czy uzdatnianiem wody jest zastosowanie technologii membranowych. Jednym z procesów, który zyskuje coraz bardziej na popularności, jest mikrofiltracja membranowa. W dzisiejszym wpisie omówimy, na czym polega, w jakim celu jest przeprowadzana oraz gdzie znajduje zastosowanie.

Co to jest filtracja membranowa i jakimi technikami jest przeprowadzana? 

Proces mikrofiltracji membranowej jest przeprowadzany w celu odfiltrowania i usunięcia bakterii i zanieczyszczeń z wody albo mleka. Skuteczność procesu jest bardzo wysoka, ponieważ wynosi od 99,5% – 99,95%. Podczas przeprowadzania mikrofiltracji membranowej wykorzystywana jest membrana, która jest barierą podczas transportu substancji. To dzięki niej zanieczyszczenia są oddzielane od wody czy mleka. Mikrofiltracja membranowa jest stosowana w procesach zatężania i usuwania cząsteczek, których średnica wynosi od 2 do 20 mikrometrów. Na skuteczność procesu wpływa również duża różnica ciśnienia pomiędzy każdą ze stron membrany, ponieważ dzięki niej zanieczyszczenia są separowane. W procesie mikrofiltracji membranowej wykorzystywane jest zjawisko rozpuszczania i dyfuzji. Możemy wyróżnić kilka etapów ultrafiltracji:

  • rozpuszczenie składników ciekłego roztworu w materiale membrany,
  • przenikanie składników ciekłego roztworu na drugą stronę membrany,
  • desorpcja składników do roztworu permeatu.

Jakie są zalety i zastosowanie procesu mikrofiltracji membranowej? 

Mikrofiltracja membranowa to obok odwróconej osmozy czy nanofiltracji jeden z popularniejszych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, czy mleczarskim. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w produkcji mleka – dzięki niej można uzyskać mleko pasteryzowane. Oprócz tego jest wykorzystywana też do sterylizacji pożywek i piwa.

Warto wspomnieć, że technologie membranowe, które są wykorzystywane w procesie mikrofiltracji, są przyjazne dla środowiska naturalnego, ponieważ nie wymagają one wykorzystywania środków chemicznych. Co więcej, podczas mikrofiltracji membranowej zużycie energii jest stosunkowo niskie, co przekłada się na ograniczenie kosztów utrzymania przedsiębiorstwa.