logo Należy do: logo2
+48 (61) 285 38 61

Poznaj właściwości i zastosowanie serwatki

Serwatka stanowi produkt uboczny przy produkcji serów z krowiego mleka i najczęściej traktowana jest była odpad. Okazuje się jednak, że jest to niedoceniane źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białek.

Jakie cenne składniki zawiera serwatka?

Serwatka zawiera w swoim składzie wiele bardzo cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Podstawę stanowią wysokiej jakości białka: albuminy i globuliny. To właśnie z ich powodu rozpoczęto badania laboratoryjne nad właściwościami serwatki. Stanowią źródło bioaktywnych peptydów i są kluczowym składnikiem budulcowym dla komórek.

Oprócz tego serwatka zawiera laktozę, czyli cukier mlekowy korzystnie wpływający na florę jelitową. Znajdziemy w niej także składniki mineralne (wapń, fosfor, sód, jod) oraz witaminy łatwo rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B).

Jakie są właściwości serwatki?

Niedoceniana serwatka może być stosowana do celów spożywczych z korzyścią dla zdrowia. Białka serwatkowe są łatwo trawione przez organizm i szybko wchłaniane. Tworzą dobrej jakości aminokwasy. Oprócz tego serwatka wykazuje właściwości antyoksydacyjne, więc wspomaga neutralizację wolnych rodników. Wzmacnia też system odpornościowy, wykazuje właściwości antybakteryjne wobec patogennych bakterii jelitowych, działa neutralizująco na toksyny i wirusy, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie, sprzyja powstawaniu flory bakteryjnej. Kuracja serwatkowa wpływa również na regulację pracy układu krążenia i wskazana jest zwłaszcza u osób borykających się z nadciśnieniem.

W jaki sposób wykorzystywana jest serwatka?

Serwatka, która powstaje bezpośrednio po procesie produkcji serów, cechuje się niezbyt atrakcyjnym kolorem i zapachem, nie jest też zbyt trwała. Z tego też powodu poddawana jest różnym procesom technologicznym, których celem jest przystosowanie jej do spożycia. Z serwatki mlecznej powstają przede wszystkim koncentraty białek serwatkowych, które występują w formie suchej masy oczyszczonej z tłuszczu i laktozy, dodawanej do różnorodnych suplementów diety czy produktów spożywczych. Serwatkę można też wykorzystać do produkcji m.in. zagęszczonej lub suszonej serwatki czy śmietanki serwatkowej. W tych formach jest ona coraz częściej stosowana jako dodatek do wyrobów cukierniczych, piekarskich czy mleczarskich. Jest to dodatek, który podnosi wartość odżywczą tych produktów. Coraz częściej na rynku można spotkać również napoje serwatkowe z probiotykami.