produkty spożywcze
Szerokie zastosowanie membran w przemyśle spożywczym to obecnie niezbędny element linii produkcyjnych, dzięki któremu powstają popularne produkty, takie jak: zagęszczone soki, filtrowana woda butelkowa, czy żelatyny.
Zastosowanie membran w przemyśle spożywczym:
- klaryfikacja soków;
- klaryfikacja octu winnego;
- klaryfikacja spirytusu i likierów;
- klaryfikacja solanki mięsnej;
- zagęszczanie i odpopielanie żelatyny;
- odzysk wody z żelatyny;
- dealkoholizacja piwa i wina;
- odzyskiwanie skrobi i glutenu;
- oczyszczanie brzeczki piwnej;
- filtracja wody procesowej;
- filtracja butelkowanej wody mineralnej;
- klaryfikacja syropów i roztworów cukrów;
- odzysk sody z procesów mycia;
- odzysk wody z żelatyny;
- zagęszczanie białek roślinnych, takich jak białka sojowe, rzepakowe i owsiane.