logo Należy do: logo2
+48 61 285 38 61

TECHMILK 2022 – prezentacja Alima Bis FPT

W dniach 6 – 8 kwietnia 2022 w Mikołajkach odbyło się seminarium naukowe Techmilk. Hasło tegorocznego wydarzenia brzmiało: „Postęp Techniczny w przetwórstwie mleka”. Przedstawiciele Alima Food Processing Technology wygłosili wykład na temat recyklingu wody z oczyszczalni ścieków.

(więcej…)

ALIMA FPT NA ANUGA FOOD TEC 2022

W dniach 26-29 kwietnia 2022 w Kolonii odbędą się Międzynarodowe Targi Dostawców Dla Przemysłu Spożywczego i Napojów. Jednym z wystawców będzie Alima Food Processing Technology.

(więcej…)

DAIRY TECH 2022 MOSKWA – ZAPROSZENIE

W dniach 25 – 27 stycznia 2022 w Moskwie odbędzie się XX Międzynarodowa Wystawa dla Producentów Mleka i Przemysłu Mleczarskiego Dairy Tech. Jednym z wystawców będzie Alima Food Processing Technology.

(więcej…)

Technologie membranowe na rzecz gospodarki o obiegu zamkniętym

Świadomość ekologiczna w obecnych czasach jest ważna jak nigdy wcześniej. Codzienne wybory zarówno zarządzających zakładami produkcyjnymi, jak i każdego członka społeczeństwa, powinny wpisywać się w ramy gospodarki obiegu zamkniętego.

Czy można powstrzymać wytwarzanie nadmiernej ilości odpadów i obchodzić się z nimi tak, by nie generować dużego obciążenia dla środowiska naturalnego? Jak poprawić jakość ścieków z zakładów przetwórczych? A co, gdyby ograniczyć ilość ścieków produkcyjnych i część składników z surowców odzyskać do ponownego wykorzystania w procesie?

(więcej…)

Alima FPT na Polskim Kongresie Serowarskim 2021

Alima Food Processing Technology po raz kolejny miała przyjemność być partnerem merytorycznym na Polskim Kongresie Serowarskim.

(więcej…)

Czym jest nanofiltracja?

Nanofiltracja znajduje zastosowanie przede wszystkim w procesach oczyszczania wody i ścieków, ale wykorzystywana jest także w przemyśle spożywczym. Pozwala na zmiękczenie, dekoloryzację, dekarbonizację wody, a także wyeliminowanie zanieczyszczeń chemicznych czy mikrobiologicznych.

(więcej…)

Rola serwatki w dietetyce

Choć serwatka jest produktem ubocznym produkcji serów, to obecnie docenia się jej rolę także w dietetyce. Jakie dokładnie prozdrowotne właściwości w sobie zawiera oraz dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu?

(więcej…)

Na czym polega mikrofiltracja membranowa?

Podstawą funkcjonowania wielu firm zajmujących się przemysłem spożywczym, mleczarskim czy uzdatnianiem wody jest zastosowanie technologii membranowych. Jednym z procesów, który zyskuje coraz bardziej na popularności, jest mikrofiltracja membranowa. W dzisiejszym wpisie omówimy, na czym polega, w jakim celu jest przeprowadzana oraz gdzie znajduje zastosowanie.

(więcej…)

Poznaj procesy membranowe w produkcji mleczarskiej

Techniki membranowe są wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu, jednak w mleczarstwie są bardzo popularne, stosuje się je na kilka sposobów. Najczęściej służą do zagęszczania mleka i serwatek, standaryzacji poziomu białka w mleku, produkcji twarożku z mleka ukwaszonego. Służą lepszemu wykorzystaniu cennych składników mleka przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji. Na czym polegają techniki membranowe? Przeczytaj nasz krótki wpis. 

(więcej…)

Gdzie stosuje się membrany ceramiczne?

Membrany ceramiczne cechują się dużą wytrzymałością na wysokie temperatury, ekstremalne wartości pH i wysokie ciśnienia transmembranowe (do 1 MPa) bez obawy, że się zniszczą. Dzięki różnorodności rozwiązań stosowanych podczas ich produkcji, na rynku dostępne są membrany o różnej powierzchni filtracyjnej, czy też z różnymi rodzajami przyłączy: klamrowymi, szczękowymi oraz kołnierzowymi. Dziś podpowiemy Wam, gdzie znalazły zastosowanie te niesamowite pod każdym względem membrany?

(więcej…)

Gdzie ma zastosowanie koncentrat białek serwatkowych?

Koncentrat białek serwatkowych WPC to jedna z najchętniej wybieranych odżywek białkowych przez sportowców. Jest to substancja będąca pełnowartościowym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego pozyskiwana z serwatki mlecznej o profilu zbliżonym do białka ludzkiego. Jakie znajduje zastosowanie?

(więcej…)

Poznaj właściwości i zastosowanie serwatki

Serwatka stanowi produkt uboczny przy produkcji serów z krowiego mleka i najczęściej traktowana jest była odpad. Okazuje się jednak, że jest to niedoceniane źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białek.

(więcej…)

Jak klasyfikuje się serwatkę?

Serwatka, produkt uboczny w procesie wytwarzania serów, kiedyś najczęściej traktowana była jako odpad przemysłowy wymagający utylizacji, ewentualnie stosowano ją jako paszę dla zwierząt lub nawóz. Badania naukowe potwierdziły jednak, że jest ona cennym surowcem, który może być z powodzeniem wykorzystany w branży spożywczej. Co więcej, cechuje się ona odmiennym składem i właściwościami w zależności od zastosowanych parametrów technologicznych oraz metody koagulacji kazeiny.

(więcej…)

Kto i jak może stosować izobat białka serwatkowego?

Osoby regularnie uprawiające sport, muszą przykładać dużą wagę do swojej diety. Wysiłek sprawia, że codzienne zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki odżywcze może ulec zmianie. Ćwiczenia pozwalają czuć się lepiej, zrzucić zbędne kilogramy, a także wyrzeźbić mięśnie. W celu ich zbudowania trzeba w diecie zadbać o odpowiednią ilość białka. W przypadku, kiedy nie można go wyciągnąć ze swojego jadłospisu, warto sięgnąć po odżywki z izolatu białka serwatkowego. Dlaczego?

(więcej…)

Czym są izobaty białek serwatkowych?

Białko jest jednym z trzech głównych składników pokarmowych, potrzebnych do funkcjonowania każdego organizmu. Pełni funkcje budulcową dla organizmu, wpływa na utrzymanie odpowiedniego pH w naszym ciele. Ze względu na jego pochodzenie, możemy wyróżnić dwa źródła białka: roślinne i zwierzęce. Białko zwierzęce zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie może sam sobie wytworzyć. W sytuacji gdy mamy dużo ruchu, lub chcemy przybrać na masie mięśniowej, powinno się wprowadzić do swojej diety większą ilość białka. Może być to trochę problematyczne, dlatego warto rozważyć suplementację izolatem białek serwatkowych. 

(więcej…)

Jak wygląda proces demineralizacji permeatów?

Permeat serwatki ze względu na to, że ma mało białka, ale stanowi źródło laktozy jest chętnie wykorzystywany w branży spożywczej. Można go znaleźć m.in. w lodach, wypiekach, czekoladzie, serkach topionych, a nawet wędlinach czy kosmetykach. Sprawdza się on tak dobrze, ze względu na swoje cechy, gdyż permeat doskonale wchłania wodę, poprawia smak produktów. To także świetny wypełniacz. Istotna jest jednak demineralizacja permeatu.

(więcej…)

Czym jest odwrócona osmoza?

Odwrócona osmoza to proces pewnego rodzaju filtracji, który polega na usunięciu z produktu określonej ilości wody, co służy jego zagęszczeniu, ale również rozdzieleniu wody od ciał stałych. Obydwa te efekty mają bardzo szerokie zastosowanie, co sprawia, że proces ten można wykorzystać podczas przygotowywania lub uzdatniania do użycia ogromnej ilości różnorodnych substancji. Do najważniejszych z nich należą woda (która może zostać w ten sposób efektywnie oczyszczona) oraz produkty spożywcze, na przykład te na bazie mleka. Odwrócona osmoza wykorzystuje niewiele energii, ale do jej przeprowadzenia potrzebne jest odpowiednie urządzenie wyposażone we właściwy filtr. 

(więcej…)

Jakimi metodami uzyskuje się demineralizację mleka?

Jednym z najważniejszych procesów, którym można poddać produkty mleczarskie, jest demineralizacja. Pozwala ona na zmianę składu mleka, a tym samym jego właściwości: staje się między innymi zdrowsze i bezpieczniejsze dla alergików oraz osób o bardzo wrażliwych organizmach, takich jak małe dzieci. Zwiększają się tym samym jego zastosowania: od produktów spożywczych dla niemowląt, poprzez niemożliwe do wykonania inaczej jedzenie oraz napoje, po specjalnie przygotowane pożywienie dla ludzi w podeszłym wieku. Demineralizacja mleka polega na zmniejszeniu w nim zawartości składników nieorganicznych, przede wszystkim substancji mineralnych. Dokonuje się jej zazwyczaj dzięki procesowi wymiany jonowej – przepuszczenia roztworu przez odpowiednią membranę lub żywicę jonowymienną, tym samym zmieniając jego skład. 

(więcej…)

Na czym polega demineralizacja mleka?

Aby jeszcze bardziej powiększyć zastosowanie różnorodnych produktów mleczarskich, można poddać je demineralizacji, czyli swego rodzaju oczyszczeniu, co delikatnie zmieni ich właściwości i pozwoli na wykorzystanie ich w zupełnie nowy sposób. W większości przypadków znajdujące się w mleku elementy nieorganiczne nie są żadnym problemem, a wręcz przeciwnie – mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na jego smak lub właściwości. Istnieją jednak sytuacje, w których końcowy produkt musi mieć jak najprostszy, najbezpieczniejszy skład, a wiele elementów znajdujących się w produktach na bazie mleka zaczyna stanowić przeszkodę w ich efektywnym wykorzystaniu. 

(więcej…)

Artykuł w prasie rosyjskiej.

Alima FPT opublikowała artykuł „ZASTOSOWANIE MIKROFILTRACJI W PROCESIE  PRZYGOTOWANIA  SERWATKI DO PROCESÓW MEMBRANOWYCH” w czasopiśmie „Молочная промышленность”

Link do artykułu https://moloprom.ru/2021/01/mikrofil-tratsiya-dlya-podgotovki-sy-vorotki-k-membrannoj-obrabotke-2/