Przemysł mleczarski

Oferujemy systemy do filtracji membranowej dedykowane wyrobom mleczarskim, które pozwalają na fizyczną separację cząsteczek przy pomocy membran: polimerowych, ceramicznych, spiralnych lub innych.

Nasze instalacje zapewniają dokładne oddzielenie wielu strumieni, minimalizując ryzyko uszkodzenia produktów. Cechują się także niskim poborem energii oraz wysoką wydajnością.

Serwatka

Serwatka

Od lat serwatka już nie stanowi uciążliwego produktu ubocznego, a wręcz jest cennym surowcem do produktów wysokiej wartości. Ten segment pozostaje jednak w dalszym ciągu obiektem badań i rozwoju w kierunku poszukiwania jak najwyższej ekonomicznej wartości. Oferujemy technologie wykorzystywane do zagospodarowania serwatki kwasowej oraz podpuszczkowej poprzez: KLAROWANIE, FRAKCJONOWANIE, KONCENTRACJĘ I DEMINERALIZACJĘ.

Oczyszczanie z bakterii, pyłów, zawiesin, tłuszczu
Zastosowanie:
Uzdatnienie do przetwórstwa celem produkcji pełnowartościowych wyrobów. Wstępne oczyszczanie serwatki przed procesem UF lub NF celem usunięcia zanieczyszczeń powodujących fouling membran i skracających ich żywotność.
Technologia:
Mikrofiltracja (MF)

Rozdział składników serwatki tj. białko, laktoza, tłuszcz resztkowy,
Zastosowanie:
Produkcja koncentratów i izolatów białek WPC/WPI lub specyficznych frakcji białek (LF, LP, laktoalbuminy, laktoglobuliny)
Technologia:
Mikrofiltracja (MF) i Ultrafiltracja (UF).

 

Zagęszczanie składników serwatki usuwając wodę,
Zastosowanie:
Uzyskanie produktu o wysokiej suchej masie.

Doskonała alternatywa dla procesów termicznych, mająca uzasadnienie ekonomiczne poprzez oszczędność energetyczną i odzysk wody z produktu z ponownym jej wykorzystaniem!
Nanofiltracja (NF), Odwrócona Osmoza (RO i RO-polisher)

Usuwanie soli organicznych i nieorganicznych oraz kwasu mlekowego (serwatka kwaśna), obecnych naturalnie w mleku,
Zastosowanie:
Przygotowanie do produkcji serwatki słodkiej wysokiej jakości, serwatki DEMI 40-90% (o różnym stopniu demineralizacji), a także przy zagospodarowaniu permeatów UF w drodze do produkcji laktozy oraz permeatu serwatkowego w proszku.
Technologia:
Nanofiltracja (NF), Elektrodializa (ED)

Mleko i produkcja serów

Mleko i produkcja serów

Oczyszczanie mleka z bakterii
Zastosowanie:
Produkcja wysokiej jakości produktów mlecznych przy zastosowaniu niskiej pasteryzacji (mleko mikrofiltrowane ESL, produkcja wyrobów wymagających niskiej pasteryzacji np. sery typu Parmezan, Grana Padano).
Technologia:
Mikrofiltracja (MF) typu spiral wound, Mikrofiltracja (MF ceramic)  

Koncentracja wybranych składników mleka, a w szczególności białek mleka
Zastosowanie:
Produkcja koncentratów/izolatów białek mlecznych MPC/MPI lub kazeiny MCC
Technologia:
Mikrofiltracja (MF), Ultrafiltracja (UF)

STANDARYZACJA pod kątem zawartości białka oraz proporcji białka do tłuszczu, celem standaryzacji parametrów procesu i uzyskania powtarzalności cech produktu gotowego.
Zastosowanie:
Produkcja twarogów, serów, jogurtów
Technologia:
Mikrofiltracja (MF), Ultrafiltracja (UF)

Alternatywa dla konwencjonalnej termicznej metody wyparnej; usuwając wodę zyskujemy produkt o wysokiej zawartości suchej masy.
Zagęszczanie metodą filtracji ma znaczące uzasadnienie ekonomiczne poprzez oszczędność energetyczną i odzysk wody z produktu z ponownym jej wykorzystaniem.
Technologia:
Nanofiltracja (NF), Odwrócona Osmoza (RO i RO-polisher)

Usuwanie soli obecnych naturalnie w mleku, celem przygotowania do produkcji wyrobów wysokiej jakości

Zastosowanie:
Wysokiej klasy produkty specjalnego żywienia oraz dla niemowląt.
Technologie:
Nanofiltracja (NF), Elektrodializa (ED)

Oczyszczanie solanki z bakterii, pyłów, zawiesin. Stanowi alternatywę dla tradycyjnej filtracji – głównie filtrów piaskowych.

Korzyści:
Ciągły tryb pracy, wysoka jakość oczyszczenia, niskie koszty eksploatacyjne, długotrwała żywotność membran.
Technologia:
Mikrofiltracja (MF), Spiral Wound, MF Ceramic  

Świeże produkty mleczarskie, wyroby fermentowane, twarożkarskie

Świeże produkty mleczarskie, wyroby fermentowane, twarożkarskie

Jedna Instalacja – wiele możliwości! W zależności od doboru parametrów pracy można uzyskać na jednym urządzeniu wiele wariacji produktowych. Systemy kombinowane – UF spiral wound oraz plate&frame dają możliwości produkcji wyrobów w szerokiej skali zawartości tłuszczu i białka w produkcie gotowym.

Możliwość produkcji różnego typu produktów do 20% s.m
Zastosowanie:

  • Jogurt klasyczny, o zwiększonej zawartości suchej masy, wysokobiałkowy, wysokotłuszczowy
  • Skyr
  • Jogurt typu greckiego
  • Twarogi sernikowe
  • Desery twarogowe
  • Przygotowanie śmietanki do produkcji Mascarpone
  • Serki serwatkowe np. serek Ricotta

Technologia:
Ultrafiltracja Spiralna (UF Spiral Wound)

Możliwość produkcji różnego typu produktów o bardzo wysokiej zawartości suchej masy, nawet do 40%
Zastosowanie:

  • niskotłuszczowe serki, twarożki
  • serki, twarożki śmietankowe o zawartości tłuszczu nawet do 70% w s.m.
  • Serki do smarowania np. typu Philalephia
  • Mascarpone

Technologia:
Plate & Frame

Zagospodarowanie produktów ubocznych  

Zagospodarowanie produktów ubocznych  

Oczyszczanie solanki z bakterii, pyłów, zawiesin. Stanowi alternatywę dla tradycyjnej filtracji – głównie filtrów piaskowych.

Korzyści:
Ciągły tryb pracy, wysoka jakość oczyszczenia, niskie koszty eksploatacyjne, długotrwała żywotność membran.
Technologia:
Mikrofiltracja (MF), Spiral Wound, MF Ceramic  

Stosowane w procesach mycia w zakładach przemysłowych.

Poprzez zastosowanie technologii filtracji membranowej można uzyskać klarowny roztwór zużyty w procesach CIP, bez konieczności zrzucania i utylizacji środka.

Korzyści:
ponad 50% redukcja zużycia środków chemicznych, redukcja obciążenia oczyszczalni, oszczędności finansowe.
Technologia:
Nanofiltracja (NF)

zastosowanie technologii odwróconej osmozy w celu przetworzenia permeatów (np. po zagęszczaniu serwatki, permeatu laktozowego lub kondensatu z wyparki) daje możliwość odzysku znaczącej ilości wody z produktu, która jest ponownie wykorzystana w procesie lub do mycia instalacji.

Korzyści:
nawet do 90% recyklingu wody, istotna redukcja obciążenia oczyszczalni i środowiska, oszczędności finansowe.
Technologie:
Odwrócona Osmoza (RO, RO-polisher)