Badania i rozwój
Już od ponad 20-stu lat wspieramy klientów wielu branż przemysłu spożywczego. Bazując na wieloletnim doświadczeniu zapewniamy doradztwo technologiczno-inżynieryjne, jak również bezpośredni udział w pracach badawczo-rozwojowych, prowadzonych w kierunku poszukiwania najbardziej optymalnych rozwiązań dla przemysłu i biznesu.

Działalność B+R
Współpracujemy z renomowanymi jednostkami naukowymi tj. Uniwersytety, Instytuty Naukowe, Parki Technologiczne, służąc wsparciem techniczno-technologicznym oraz partnerami biznesowymi, działając ku rozwoju obszaru badań, jakim jest frakcjonowanie składników żywności, czyli wydobywanie z niej to co najcenniejsze.
Substancje bioaktywne to podstawowe składniki odżywcze naturalnie występujące w żywności, które wpływają na funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu. Są to m.in. witaminy, peptydy, enzymy, specyficzne białka i aminokwasy. Pozyskiwanie związków bioaktywnych wymaga złożonych i skomplikowanych technologii, precyzyjnie dobranych parametrów celem jak najmniejszej ingerencji w naturę biochemiczną substancji.
Z tych właśnie powodów filtracje membranowe znajdują zastosowanie w frakcjonowaniu składników żywności, stanowiąc istotną część pełnego procesu technologicznego. Obecnie aktywnie uczestniczymy w projektach badawczych, opartych na nowoczesnych technologiach.
Budowa stacji badawczo – rozwojowych w skali laboratoryjnej i półtechnicznej
Wśród naszych realizacji znaczący udział stanowią urządzenia pilotowe, dedykowane do prowadzenia badań w skali laboratoryjnej, a także w skali półtechnicznej. Od wielu lat wspieramy jednostki badawczo-rozwojowe oferując „szyte na miarę” narzędzia oparte na technologii membranowej, nierzadko wielofunkcyjne, oferujące prowadzenie testów wielu procesów na jednym urządzeniu.
Przykłady:
Multi-funkcjonalny pilot membranowy:
- Zastosowane membrany: SPIRAL WOUND, CERAMICZNE I HOLLOW FIBER w jednym urządzeniu. Zapewnia możliwość prowadzenia procesów wszystkich typów filtracji membranowych przy zastosowaniu membran wielu typów – zarówno nisko- jak i wysokociśnieniowych.
- Kompaktowa budowa – wielkość urządzenia pozwala na transport w bagażniku auta osobowego
- Urządzenie stworzone do prowadzenia testów w skali laboratoryjnej, z myślą o jednostkach badawczo-rozwojowych, instytutach badawczych i uczelniach wyższych..


Pilot 2w1 – wyposażony moduły przeznaczone na membrany ceramiczne oraz polimerowe
- Zastosowanie 2 typów membran w jednym urządzeniu daje możliwość prowadzenia procesów dostosowanych do różnych aplikacji.
- Zgrabny i mobilny – wielkość urządzenia pozwala na łatwy transport
- Urządzenie stworzone do prowadzenia testów w skali laboratoryjnej dla instytutu badawczego, dedykowany do produktów mleczarskich i pochodnych

Pilot MF ceramiczny
- Wyposażony w moduł 3-membranowy, dostosowany do prowadzenia testów w skali półtechnicznej, z możliwością pracy w trybie ciągłym i batch
- Automatyczne urządzenie wyposażone w narzędzia kontroli i pomiaru parametrów
- Zgrabny i mobilny – wielkość urządzenia pozwala na łatwy transport

Pilot spiralny 3 w 1 MF, UF, NF – branża biotechnologiczna
- Wyposażony w 3 moduły i membrany różnego typu – MF, UF, NF
- Zapewnia możliwość prowadzenia procesów wszystkich typów filtracji membranowych, zarówno nisko- jak i wysokociśnieniowych
- Automatyczne urządzenie wyposażone w narzędzia kontroli i pomiaru parametrów
- Przeznaczony do komercyjnych badań w branży biotechnologicznej.
Własne centrum badawczo-rozwojowe
Posiadamy własne centrum badawczo-rozwojowe, oferujące szereg instalacji pilotowych, pozwalających na prowadzenie prób technologicznych bezpośrednio w środowisku produkcyjnym. Nasze urządzenia są mobilne, skalowalne i uniwersalne pod względem wydajnościowym jak i doboru procesu. W naszych zakładach przemysłowych posiadamy infrastrukturę gotową do prowadzenia testów w skali przemysłowej. Dysponujemy także zapleczem analitycznym, gdzie wykonywane są oznaczenia laboratoryjne.
Poszukujesz sprzętu i wsparcia technologicznego? > zapytaj nas o szczegóły
- Współpraca z instytucjami B+R
- Budowa stacji badawczo – rozwojowych w skali laboratoryjnej i półtechnicznej
- Bioaktywne składniki żywności