Żywność i napoje
Systemy do filtracji membranowej dedykowane wyrobom mleczarskim pozwalają na fizyczną separację cząsteczek przy pomocy membran – polimerowych, ceramicznych, spiralnych lub innych. Zapewniają one dokładne oddzielenie wielu strumieni, minimalizując ryzyko uszkodzenia produktów. Co więcej – cechują się także niskim poborem energii oraz wysoką wydajnością.

[menu_under_banner]
Żywność i napoje

Wyzwania stawiane branży spożywczej skłaniają producentów do ciągłego rozwoju, optymalizacji procesów w kierunku zwiększenia efektywności, poprawy ekonomiki produkcji, a także w kierunku opracowania innowacyjnych produktów. Od ponad 20 lat działamy w branży spożywczej, produkując technologie szyte na miarę danej aplikacji. W naszej ofercie posiadamy rozwiązania dla różnorodnych gałęzi przemysłu spożywczego.
Rozwój technologiczny sprowadza producentów do coraz wyższego stopnia zaawansowania i udoskonalania procesu produkcji w kierunku jeszcze lepszego, „głębszego” wykorzystania surowców. Separacja cennych składników, jakim jest białko, wymaga operacji technologicznych, takich jak oczyszczanie, zagęszczanie czy frakcjonowanie. Po odpowiednim przygotowaniu stanowią bardzo specyficzne, wartościowe i konkurencyjne produkty stosowane w branży spożywczej czy farmaceutycznej.
Z uwagi na cenne właściwości białek oraz ich wrażliwość na warunki środowiskowe, procesy membranowe bardzo dobrze sprawdzają się w obróbce i ich pozyskiwaniu.
Proces:
- Oczyszczanie, klaryfikacja roztworów roboczych
Technologia: MF, UF
Proces:
- Zatężanie roztworów, koncentracja zawartości białka
Technologia: UF, NF, RO
Proces:
- Demineralizacja, usuwanie soli
Technologia: UF, NF, ED
Proces:
- Frakcjonowanie złożone z szeregu procesów filtracji, dostosowane do danej aplikacji
Przykłady aplikacji:
- Produkcja krwi i jej składników – zagęszczanie, demineralizacja plazmy krwi, izolowanie frakcji krwi – MF, UF, NF, RO
- Produkcja żelatyny i białek kolagenowych – MF, UF, NF, RO
- Produkcja izolatów i koncentratów białek mleka i serwatki – MF, UF, NF, RO
- Produkcja izolatów i koncentratów białek roślinnych – MF, UF
- Izolacja białek ziemniaczanych – MF, UF
- Przerób jaj kurzych – MF, UF, NF, RO
Technologia filtracji membranowej ma szerokie zastosowanie w branży cukrowniczej w różnych procesach, takich jak klaryfikacja syropów z zanieczyszczeń organicznych, oczyszczanie z wody procesowej czy odzyskiwanie cukru z rozcieńczonych roztworów.
Zastosowanie technologii membranowych w zakresie produkcji cukrów, syropów oraz ich pochodnych obejmuje szczególnie procesy:
- oczyszczania z zanieczyszczeń, pozostałości białek i błonnika po procesie ekstrakcji – MF, UF
- klaryfikacji roztworów i syropów cukrowych (glukozowych, maltozowych, dekstrozowych) – MF, UF
- zagęszczania syropów cukrowych, roztworów polisacharydów (karagen, pektyny) – MF, UF, RO
- oczyszczanie i odzysk roztworów chemicznych stosowanych do procesu (kwasy, zasady) – NF
- oczyszczanie i przygotowanie wody do procesu do uzyskania wymaganej jakości – RO, RO-polisher
- odzysk wody po procesie zagęszczania na wyparce – RO-polisher
Technologie membranowe mogą być stosowane w różnych etapach produkcji soków owocowych oraz napojów, począwszy od oczyszczania wody używanej do produkcji, poprzez koncentrację soku lub innych składników do uzyskania bardziej intensywnego smaku, aż po separację niepożądanych substancji.
Przykłady aplikacji:
- Klaryfikacja soków, oczyszczanie z zanieczyszczeń, usuwanie zmętnienia – MF, UF
- Zagęszczanie soków, produkcja koncentratów – UF, NF, RO
- Odzysk soku i zwiększenie wydajności poprzez zastosowanie dodatkowego etapu filtracji – MF, UF
- Oczyszczanie i zagęszczanie ekstraktów – przygotowanie do procesów frakcjonowania – MF, UF, RO
- odzysk wody po procesie zagęszczania na wyparce – RO-polisher
Zastosowanie membran w branży browarniczej pozwala na optymalizację procesów pod kątem wydajności, jak również wytwarzanie produktów wysokiej jakości. Usuwanie zanieczyszczeń metodą filtracji membranowej pozwala na uzyskanie wyższej jakości mikrobiologicznej i tym samym wydłużenie trwałości piwa, a także zachowanie cennych walorów smakowo-zapachowych poprzez prowadzenie procesów „na zimno”.
Piwo poddane filtracji membranowej zamiast procesom termicznym, charakteryzuje się intensywniejszym smakiem oraz wyższą wartością odżywczą.
- Klaryfikacja piwa – MF, RO
- „zimna” pasteryzacja – MF
- De-alkoholizacja – usuwanie alkoholu metodą filtracji – NF, RO
- Piwa jasne, ciemne, rzemieślnicze, specjalistyczne
Wykorzystanie technologii membranowych w procesie produkcji wina to przede wszystkim zwiększenie wydajności i jakości. Zastosowanie Ultrafiltracji (UF) daje możliwości klaryfikacji – oczyszczania mikrobiologicznego i fizycznego, a także odzysku wina z powstałych w procesie osadów, przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności produkcji. Do redukcji zawartości alkoholu lub całkowitej eliminacji stosuje się procesy NF i RO.
- Klaryfikacja – MF, UF
- Zwiększenie wydajności i odzysk wina z osadów powstałych przy etapie filtracji – MF, UF
- „zimna” pasteryzacja – poprawa jakości mikrobiologicznej – MF
- De-alkoholizacja – usuwanie alkoholu metodą filtracji – NF, RO
- Wino czerwone i białe