![Opis obrazu](https://alimafpt.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/mleczarstewo.png)
Systemy do filtracji membranowej dedykowane wyrobom mleczarskim pozwalają na fizyczną separację cząsteczek przy pomocy membran – polimerowych, ceramicznych, spiralnych lub innych. Zapewniają one dokładne oddzielenie wielu strumieni, minimalizując ryzyko uszkodzenia produktów. Co więcej – cechują się także niskim poborem energii oraz wysoką wydajnością.
- Serwatka
- Mleko , produkcja serów
- Świeże produkty fermentowane, twarożkarskie
- Zagospodarowanie produktów ubocznych
![Opis obrazu](https://alimafpt.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/zywnosc.png)
Wyzwania stawiane branży spożywczej skłaniają producentów do ciągłego rozwoju, optymalizacji procesów w kierunku zwiększenia efektywności, poprawy ekonomiki produkcji, a także w kierunku opracowania innowacyjnych produktów.
Od ponad 20 lat działamy w branży spożywczej, produkując technologie szyte na miarę danej aplikacji. W naszej ofercie posiadamy rozwiązania dla różnorodnych gałęzi przemysłu spożywczego.
- Białka
- Cukry proste, złożone, skrobia
- Napoje i soki, ekstrakty roślinne
- Piwo
- Wino
![Opis obrazu](https://alimafpt.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/0f1_png.png)
Branża biotechnologiczna to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi przemysłu w kierunku rozwoju technologicznego. Stanowi segment m.in. przemysłu spożywczego, który zajmuje się pełnym wykorzystaniem wartości surowców do ostatniej „cząsteczki”, a także produkcją zupełnie nowych specyficznych substancji z dostępnych surowców lub też odpadów powstających podczas procesu produkcyjnego.
![Opis obrazu](https://alimafpt.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/gospodarka.png)
Ze względu na szeroki zakres możliwości jakie dają filtracje membranowe, coraz częściej stanowią one alternatywę dla tradycyjnych, często kosztownych metod. Ponadto producenci poszukują możliwości w kierunku pełnego wykorzystania zasobów (surowców, mediów), dążąc do osiągnięcia neutralności klimatycznej, redukując produkcję odpadów, przy jednoczesnym wykorzystaniu ich w procesie produkcyjnym. Filtracje membranowe, ze względu na szeroki zakres separacji i parametrów pracy, coraz to częściej stanowią podstawę badawczą w kierunku poszukiwania tego typu rozwiązań.
![Opis obrazu](https://alimafpt.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/badania.png)
Już od ponad 20-stu lat wspieramy klientów wielu branż przemysłu spożywczego. Bazując na wieloletnim doświadczeniu zapewniamy doradztwo technologiczno-inżynieryjne, jak również bezpośredni udział w pracach badawczo-rozwojowych, prowadzonych w kierunku poszukiwania najbardziej optymalnych rozwiązań dla przemysłu i biznesu.