LINIA DO PRODUKCJI KONCENTRATÓW BIAŁEK SERWATKOWYCH WPC80

LINIA DO PRODUKCJI KONCENTRATÓW BIAŁEK SERWATKOWYCH WPC80

Pełen projekt obejmował część przygotowania płynnego koncentratu białek serwatkowych o zawartości 80% białka w suchej masie, o wydajności przerobu 2.000.000 l serwatki na dobę.
Realizacja obejmowała także część zagęszczania i przygotowania koncentratu permeatu laktozowego pozostałego jako produkt uboczny po ultrafiltracji serwatki.

W skład linii wchodzi szereg zależnych od siebie filtracji membranowych, każda osobno stanowi kolejny etap procesu:

  • Ultrafiltracja UF1 – dwie instalacje pracujące równolegle lub osobno, o łącznej wydajności 80.000 l/h serwatki normalizowanej do poziomu 9% s.m. – przygotowanie koncentratu WPC do poziomu 55% białka w suchej masie
  • Mikrofiltracja MF – zabezpieczenie mikrobiologiczne koncentratu WPC55, bez konieczności stosowania obróbki termicznej. Wydajność zasilania 13.000 l/h koncentratu WPC55
  • Ultrafiltracja UF2 – końcowa koncentracja białka do poziomu 80% w s.m. Do procesu dodatkowo wykorzystuje się specjalnie przygotowaną wodę diafiltracyjną z zastosowaniem technologii odwróconej osmozy, celem usunięcia reszty laktozy z produktu i uzyskania odpowiedniej zawartości białka. Gotowy koncentrat o zawartości min. 30% suchej masy może już w tym momencie zostać poddany procesowi suszenia lub dodatkowo „dogęszczony” w procesie nanofiltracji.
  • Nanofiltracja NF do koncentratu WPC – końcowe dogęszczenie produktu do poziomu min. 34% suchej masy. Proces ma uzasadnienie ekonomiczne z uwagi na zwiększenie przepustowości wieży suszarniczej oraz redukcję kosztów związanych z suszeniem.
  • Nanofiltracja NF do zagęszczania permeatu powstałego w procesach przygotowania koncentratu WPC tj. na UF1, UF2 oraz NF. Proces ma za zadanie zagęszczenie i częściową demineralizację permeatu laktozowego, skierowanego do dalszej obróbki docelowo do produkcji proszku.
  • Odwrócona osmoza RO – całość permeatu powstałego w procesie nanofiltracji pozostaje oczyszczone przy zastosowaniu technologii RO. Powstały permeat na drodze RO-polisher stanowi czysta woda dobrej jakości, o parametrach spełniających wymagania wody do mycia membran oraz wody stosowanej do dia-filtracji i mycia instalacji w CIP. Instalacja daje możliwość odzysku ponad 80% wody z produktu.

Zadanie projektowe obejmowało integrację wszystkich urządzeń pełnej linii technologicznej -od magazynu serwatki surowej po magazyn gotowego koncentratu do suszenia rozpyłowego. Odpowiedzialnością naszego zespołu było generalne wykonanie części „mokrej” zakładu do produkcji białek serwatkowych oraz utworzenie programu do kontroli i sterowania procesem globalnie.