Nasze technologie

Odkryj Nową Generację Technologii Filtracji
z ALIMA Food Processing Technology!


Ponad ćwierć wieku doskonałości.

W ALIMA Food Processing Technology, niezależnym dziale firmy ALIMA-BIS, przekształcamy ponad 25-letnie doświadczenie w filtracji membranowej w rozwiązania przyszłości. Nasz zespół ekspertów w dziedzinie inżynierii procesów, zarządzania projektami, programowania i produkcji, gwarantuje najwyższej klasy usługi oraz produkty, które rewolucjonizują przemysł przetwórczy.

Innowacje poprzez współpracę.

Dzięki bliskim relacjom z czołowymi instytucjami naukowymi, uczonymi i przedsiębiorcami z całego świata, nieustannie wprowadzamy nowatorskie rozwiązania. Nasza współpraca z klientami to proces, w którym tworzymy spersonalizowane systemy filtracji, zwiększające wydajność i obniżające koszty operacyjne. Wspólnie dążymy do tego, aby nasze technologie przyczyniały się do rozwoju Twojej firmy w najbardziej ekonomiczny sposób.

Kompleksowa obsługa i zaufanie.

Z ALIMA Food Processing Technology masz pewność, że każdy aspekt Twojego projektu jest w najlepszych rękach. Oferujemy pełne wsparcie na każdym etapie – od projektu po finalne wykonanie i serwis.

Dołącz do liderów rynku!

Wybierając ALIMA, dołączasz do grona przedsiębiorstw, które już dziś kształtują przyszłość przemysłu przetwórczego. Zainwestuj w przyszłość, wybierając lidera w technologii filtracji membranowej.

Przyszłość Filtracji Zaczyna Się Tutaj!

nasze technologie

filtracja typu crossflow

To proces fizyczny oparty na różnicy ciśnień występujących po wewnętrznej i zewnętrznej stronie kanałów membrany. Filtrowana ciecz nadawy (surowca wejściowego) przepływa równolegle (stycznie) do powierzchni filtracyjnej membrany i ulega rozdziałowi na dwie frakcje – filtrat (permeat), który przenika na zewnątrz membrany oraz koncentrat (retentat), który pozostaje wewnątrz kanałów membrany. Membrana stanowi rodzaj filtra, przez który przechodzą selektywne składniki, a pozostała część jest zatrzymywana. Separacja membranowa jest procesem fizycznym, a sprawność procesu zależy od porowatości membran i wielkości cząstek.
Ze względu na selektywność  tj. wielkość separowanych cząstek, oferujemy rodzaje filtracji membranowych w pełnym zakresie.
Zaletą filtracji membranowej jest przede wszystkim szeroki zakres dostępnych skuteczności filtracji oraz możliwość skalowania procesu, a więc dostosowania rozmiaru poszczególnych modułów do skali produkcji.

Mikrofiltracja (MF)

Stosowane niskie ciśnienie przepływu
Selektywność:
bakterie, cząsteczki tłuszczu, enzymy, nierozpuszczone cząstki, zawiesiny
Zastosowanie:
klaryfikacja, oczyszczanie z bakterii i zawiesin, separacja dużych cząstek, „sterylizacja na zimno”

Ultrafiltracja (UF)

Stosowane niskie ciśnienie przepływu
Selektywność:
bakterie, cząsteczki tłuszczu, enzymy, nierozpuszczone cząstki, zawiesiny oraz białka i polisacharydy
Zastosowanie:
zagęszczanie, koncentracja i/lub standaryzacja białka

Nanofiltracja (NF)

Stosowane ciśnienie przepływu 15-35 bar
Selektywność:
bakterie, tłuszcz, enzymy, nierozpuszczone cząstki, zawiesiny, białka i polisacharydy, sole mineralne, wolne peptydy, aminokwasy
Zastosowanie:
oczyszczanie, zagęszczanie, demineralizacja

Odwrócona osmoza (RO)

Stosowane wysokie ciśnienie przepływu 30-50 bar
Selektywność:
bakterie, tłuszcz, enzymy, nierozpuszczone cząstki, zawiesiny, białka i polisacharydy, sole mineralne, wolne peptydy, aminokwasy, sole jednowartościowe, kwasy i zasady nieorganiczne
Zastosowanie:
oczyszczanie permeatów, wód, zagęszczanie, usuwanie wody, odzysk wody

Konfiguracje

Nasze rozwiązania są projektowane w oparciu o specyficzność danej aplikacji. W zależności od cech surowca poddawanego filtracji oraz żądanych parametrów produktu gotowego, budujemy nasze urządzenia wykorzystując następujące rodzaje membran:

membrany ceramiczne


Membrany ceramiczne cechują się wysoką trwałością chemiczną i termiczną. Z uwagi na materiał wykonania mogą pracować w najbardziej ekstremalnych warunkach jak temperatura do 120 °C i w pełnym zakresie pH (0-14). W połączeniu z długą żywotnością stanowią wysoce ekonomiczne rozwiązanie dla wielu aplikacji. W ofercie znajdują się membrany MF i UF, ze względu na modułową budowę oraz szeroki wybór wielkości modułów i ilości membran, stanowią właściwe rozwiązanie zarówno dla małych, średnich, jak i dużych, złożonych projektów.

  • Mleczarstwo
  • Cukrownictwo
  • Przemysł napojowy i sokowniczy
  • Białka zwierzęce i roślinne
  • Przemysł biotechnologiczny
  • Zagospodarowanie produktów ubocznych

 

Membrany polimerowe spiralnie zwijane 
Spiral Wound


Stosowane do produktów z niską zawartością nierozpuszczalnych cząstek i zawiesin. Ich zaletą jest stosunkowo największa powierzchnia filtracyjna i wysoka wydajność. Z tych względów są najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem i są najczęściej stosowane wśród pozostałych typów membran. Membrany spiralne są oferowane w pełnym zakres wielości porów: MF, UF, NF, RO.

  • Mleczarstwo
  • Cukrownictwo
  • Przemysł napojowy i sokowniczy
  • Białka zwierzęce i roślinne
  • Przemysł biotechnologiczny

 

Systemy typu plate & frame


Zaprojektowane ze specjalnym uwzględnieniem produktów wymagających, o wysokiej lepkości i gęstości. Znajdują zastosowanie przy wysokotłuszczowych oraz wysoko zagęszczonych produktach branży spożywczej i biotechnologicznej (wyroby mleczarskie, roztwory biotechnologiczne,  piwo, napoje, soki, cukry). Ich zaletą jest wysoka wytrzymałość i oporność na temperaturę i pH. Oferujemy moduły w konfiguracji Plate&Frame wyposażone w membrany do procesów ultrafiltracji i mikrofiltracji.

Membrany tubularne


Są dedykowane dla produktów o dużej zawartości cząsteczek niedopuszczonych oraz bardzo wysokim stopniu koncentracji – nawet powyżej 50% suchej masy. Budowa modułowa pozwala na dobór wielkości skali produkcyjnej. Oferujemy szeroki zakres membran ultrafiltracyjnych pod względem wielkości porów i przerabianych produktów.

  • Mleczarstwo
  • Przemysł napojowy i sokowniczy
  • Oczyszczalnie ścieków

Elektrodializa (ED)

Proces separacji elektrochemicznej, w którym jony są transportowane przez półprzepuszczalne membrany jonowymienne za pomocą napięcia stałego. Jony pod wpływem pola elektrycznego wytworzonego między elektrodami wędrują ze strumienia roztworu o mniejszym stężeniu do strumienia o stężeniu większym. Aniony obecne w strumieniu zasilającym przemieszczają się w stronę anody do momentu spotkania z membraną kationo-wymienną – nieprzepuszczalną dla nich. Analogicznie kationy – wędrują do katody, aż do momentu kiedy dotrą do membrany aniono-wymiennej.

Elektrodializa: monopolarna, bipolarna

Monopolarna

Transport jonów odbywa się się przez ułożone na przemian membrany anionowymienne i kationowymienne znajdujące się w stałym polu elektrycznym. W wyniku tak ukierunkowanego przepływu jonów oraz transportu przeciwjonów i zatrzymywania współjonów przez membrany jonowymienne, w procesie tym powstają dwa strumienie- diluat (strumień odsolony) i koncentrat (strumień zatężony).

Bipolarna

układ membran posiada dwie przeciwnie naładowane warstwy: anionowymienną i kationowymienną. W procesie produkcji kwasów i zasad membrana bipolarna stanowi podstawowy element aparatu, a dodatkowo współpracuje przynajmniej z jednym rodzajem membrany monopolarnej. Najczęściej stosuje się w praktyce przemysłowej układ trójkomorowy tj. z jedną membraną bipolarną oraz membraną anionowymienną i kationowymienną. W rezultacie następującej dysocjacji cząsteczek wody w membranie bipolarnej, powstałe jony wodorowe i wodorotlenowe są transportowane do komór sąsiadujących, a wraz z nimi jony soli. W ten sposób powstają nowe produkty: kwas i zasada.

Zastosowanie w następujących aplikacjach:

  • Mleczarstwo: demineralizacja serwatki serowarskiej, demineralizacja i redukcja kwasu mlekowego w serwatce kwaśnej, demineralizacja mleka, permeatów
  • Biotechnologia: produkcja kwasów z soli organicznych