Biotechnologia
Branża biotechnologiczna to jedna z najbardziej obiecujących gałęzi przemysłu w kierunku rozwoju technologicznego. Stanowi segment m.in. przemysłu spożywczego, który zajmuje się pełnym wykorzystaniem wartości surowców do ostatniej „cząsteczki”, a także produkcją zupełnie nowych specyficznych substancji z dostępnych surowców lub też odpadów powstających podczas procesu produkcyjnego.

Szeroki wachlarz możliwości jaki dają technologie membranowe, dzięki zróżnicowanej wielkości porów czy procesów ze względu na rodzaj separowanych cząsteczek, oraz wysoką tolerancję parametrów pracy (zarówno niska jak i wysoka temperatura, pH, ciśnienie), powoduje, że nierzadko są one najbardziej optymalnym rozwiązaniem w kierunku pozyskiwania specyficznych związków.
oczyszczanie, klaryfikacja oraz koncentracja roztworów pozyskiwanych drogą fermentacji
Technologie: MF/UF/NF/RO
otrzymywanie, wydzielanie i separacja biochemicznych substancji organicznych jak kwasy, sole organiczne czy też wolne peptydy, enzymy, aminokwasy
Technologie: MF/UF/NF/RO/ED
pozyskiwanie składników żywności o działaniu prozdrowotnym np. ekstrakty roślinne, witaminy, substancje barwiące, stanowiące dodatki funkcjonalne w przemyśle spożywczym jak i produkcji suplementów diety i farmaceutyków
Technologie: MF/UF/NF/RO